Aldrig mer tomatsoppa!

Gjorde egen tomatsoppa från grunden. Tänkte att det måste ju ändå vara snällt för magen! Körsbärstomater på burk, vatten, grönsaksfond, tomatpuré, en vitlök, oregano, soja. Fick springa till toan direkt! Nu har jag en stor kastrull soppa kvar att äta upp men sen blir det nog inget mer!

Mar. 30, 2013

När jag hade diskat så rann helt plötsligt vattnet som det skulle i diskhon. Så då var ett problem löst. Nu till mitt andra problem. Min inspelningsbara boxer krånglar. Alltså bara själva inspelningsfunktionen. Jag markerar ett program jag vill spela in men sen gör den det inte! Jag som ville se Lets Dance! Den spelade inte in varken i fredags eller reprisen som gick idag så något är inte som det ska. Har skickat ett mail till Canal Digital. Jag spelar in nästan varje dag så jag hoppas det snart fungerar igen!

HIIT

HIIT är förkortning för High Intensity Interval Training. Idag körde jag ett sådant pass. Passet var bara på 17 minuter men jag blev genomsvettig. Nu flera minuter efteråt är jag fortfarande lika varm. Man måste inte köra långa pass så länge man ger 100 procent och får upp pulsen och blir svettig. Detta var riktigt jobbigt.
 
 
 
Jag körde även denna idag:
 
 

Stopp i avloppet!

Jag har fått stopp i avloppet i köket så med hjälp av propplösare, bikarbonat, ättika och klorin försöker jag nu få bort det som hindrar vattnet från att rina igenom ordentligt. Jag ber till gud att jag ska slippa plocka isär allt för att rensa! Då spyr jag! Det räcker med avloppet i badrummet. Vidrigt nog. Fortsättning följer...

Quinoa med korv och ugnsbakade grönsaker

2 Chorizo
2 starka korvar, valfri sort
 
Ugnsbakade grönsaker:
1/2 Zucchini
1 ask körsbärstomater
Champinjoner
1 gul paprika
2 morötter
Salt
Olivolja
 
Oströra:
1 creme fraiche
ca 1 1/2 dl riven ost av smakrik sort, t ex. västerbottenost
salt
peppar
 
Sås:
3 dl grädde
1 fon du chef beef
soja
 
Morötterna och champinjonerna ska först in i ugnen. Efter halva tiden kan du ha i paprika, zucchini och mot slutet tomaterna. Stek korven och blanda sedan med grönsakerna. Koka quinoa medans grönsakerna är i ugnen, gärna med en grönsaksbuljongtärning för mera smak.
 
 
 
 
 

Ny app

Fodmap.se är en ny app som är utvecklad för dom som har IBS. Den innehåller de flesta livsmedel och råvaror och visar via tre färger, rött, gult och grönt vad som är bra att äta. Alltså vilka man ska undvika för att slippa få symtom för magen.Jag har aldrig gillat olika typer av dieter och aldrig följt någon men eftersom jag har problem med magen eller tarmen tänkte jag ge denna ett försök. Jag kommer inte att följa den slaviskt men så gott jag kan för att se om det blir bättre. Appen innehåller även lite recept och det tycker jag är jättebra eftersom jag har svårt att veta vad jag ska äta nu när jag behöver avstå från en massa livsmedel. Bröd i alla sorter är inte bra och eftersom jag vill ha något liknande till frukost eller mellsnmål fick jag tips om fröknäcke. Olika frön blandas med olja, salt och vatten. In i ugnen ca en timme och sen äter man det istället för knäckebröd. Ska snart smaka på min som har varit i ugnen :-) Hoppas att det blev bra!

Styrketräning

Idag blev det ett styrkepass på ca 1 timme med hantlar och kettlebell. Var på Stadium och hämtade min 6-kilos kettlebell och började använda den i några av övningarna och använde den på 4 kilo i dom andra. Köpte även ett par träningshandskar för att få bättre grepp. Vet inte vad jag tänkte när jag förut funderade lite på en kettlebell på 8 kilo! Det hade jag ju aldrig orkat! Orkade inte ens lyfta den på 6 kilo i vissa övningar. Man får ju inte gå för fort fram så att man skadar sig istället för att bli starkare och smidigare.

Måndag

Började dagen med en proteindrink innan jag gjorde ett ryggpass på ca 25 minuter. Har även gått in och fyllt på mitt kontantkort. Mitt mobilsurf som jag har haft i ett år tar slut nu och tyvärr så kan man inte längre köpa för ett halvår eller helår åt gången : ( Brukar välja poppis 185 kr men eftersom mitt mobilsurf tar slut tänkte jag nu prova det nya fasta priset på 245 kr/månaden. Gratis sms, samtal och 3 Gb mobilsurf ingår. Är lite osäker på hur mycket det kommer att räcka till men det märks. Planen var annars att köpa mobilsurf för ett halvår eller helår och sen fortsätta med poppis 185 kr, men går det inte så går det inte : (
 

Kvällsmål

Smoothie med 1/2 banan, 1 stor jordgubbe, 1 kiwi, 1 pressad apelsin, några blåbär, blåbärsdryck, psylliumfrön.
 
2 knäckermackor med leverpastej och smörgåsgurka. Ett glas vatten.
 

Promenad efter middagen

Tog precis en långpromenad efter maten och det är helt sjukt men magen krånglade inte alls! Annars har det varit omöjligt för mig att ta en promenad efter att jag har ätit. Har alltid fått rusa hem för att jag får bråttom på toa. Men inte idag! Jag är chockad. Jag blir så glad! Men risken är att det bara var ren tur men tänk om det var blåbärsdrycken som hjälpte lite! Fast det låter för enkelt... Dagens middag. Fisk, ugnsrostad potatis och champinjoner, grönsaksblandning och tzatziki med örter.

Träning V. 12

Måndag: Ridning, Armar + mage,  40 minuter
 
Tisdag: -
 
Onsdag: Mage, 40 minuter
 
Torsdag: Kettlebell, 60 minuter
 
Fredag: Ridning
 
Lördag: Kondition + styrka, 90 minuter
 
Söndag: -
 
Nästa vecka kommer eventuellt att se ut såhär:
 
Måndag: Rygg, ca 30 minuter
 
Tisdag: Ridning
 
Onsdag: Armar + Kettlebell, ca 60-90 minuter
 
Torsdag: FT, 40 minuter
 
Fredag: -
 
Lördag: Mage, 40 minuter
 
Söndag: Ridning
 
 
 

Blåbär

Blåbär ska tydligen vara jättebra för magen så det ska jag nu testa. Har köpt blåbärsdryck, naturell yoghurt och frysta blåbär. Enkelt att bara strö på lite blåbär på yoghurten eller mixa och ha med i en smoothie.
 
 
 

Sprödbakad fisk med potatis och grönsaker

Bloggen får bli lite av en matdagbok för mig framöver. Så dörför lägger jag upp vad jag äter. haha. Kommer inte lägga upp precis allt jag äter men en del. Kan va bra om jag kommer få redovisa vad jag äter när jag ska till vårdcentralen sen.

Paket

Mitt paket från Buzzador kom idag! Nu ska det provas tandkräm!

Lördag

Igår em/kväll åt jag middag med farmor på restaurangen Crazy Town. Det var hennes födelsedagspresent till mig. Blev en köttbit med klyftpotatis, grönsaker, bea sås och rödvinssås samt vitlöksbröd till förrätt.
 
Idag hade jag mamma, pappa och farmor på besök. Bjöd på lite fika, sockerkacka, hallonmazariner och chokladmoussetårta.
 
Har precis tränat till ett till 1000-kalori pass på 90 minuter och jag trodde jag skulle dö flera gånger om. Fy vad jobbigt ibland. Min puls var verkligen på max. Passet avslutades med övningar för magen och på många av dessa ska man ligga med benen rakt upp i luften och ryggen platt längs golvet. Jag klarar fan inte att ha benen rakt upp. Är det för att jag inte är vig eller? Nåja, jag gjorde så gott jag kunde i alla fall men jag vid en övning började jag nästan att grina för att jag var så besviken för att jag inte klarade av att hålla benen raka. Nu är jag helt mör i kroppen. Har tagit en proteindrink och nu ska jag fixa middagen. Blir sprödbakad fisk med potatis, hemmagjord kall sås och grönsaker.
 
Mamma, pappa och farmor tror att jag har magproblem för att jag äter en massa konstigt men det tycker jag inte att jag gör. Vadå dadelbollar med nötter är väl inte konstigt?! : )
 
Min kost kan normalt sätt se ut såhär på en dag:
 
Frukost: Naturell yoghurt med havreringar och russin (russin är tydligen inte bra men så gott till naturell yoghurt), en knäckermacka med ost, ett glas vatten. Ibland tar jag ett ägg och en advokado med legymsallad. Har provat att mixa bara frukter som kiwi, banan, apelsin, frysta bär, psylliumfrön (lättare för magen att bryta ner än exempelvis vetekli).
 
Mellanmål: Ett äpple, 1 ägg
 
Lunch: Varierar, på jobbet blir det matlåda annars blir det nog inte någon riktig lunch direkt. ibland nudlar eller något lätt.
 
Em: 1 Banan eller lite nötter, ibland en morot.
 
Em, innan träning: Tar alltid en proteindrink innan träning, ca 2 dl mjölk (nu provar jag med havredryck) och några msk proteinpulver. För att man ska orka träna och hjälpa musklerna till återhämtning.
 
Middag: Varierar så klart vad jag äter här men typ kyckling med broccoli och blomkålsmos, hemmagjord pizza, blomkålsgratäng, egen nudelsoppa, lax, broccolisoppa etc. Dricker alltid vatten till maten numera.
 
Kväll: När jag är duktig skivar jag upp lite frukt eller tar nötter annars blir det chips och choklad. Istället för vanlig läsk dricker jag nu bara dom med sötningsmedel men ingen av dom är bra egentligen. Visst mindre kalorier och bättre för tänderna. Dricker inga mängder av det och alltid med sugrör, bättre för tänderna. Försöker hålla mig till kolsyrat vatten.
 
Ja i stora drag ser min kost ut såhär. Har börjat att så smått byta ut vanliga mjölkprodukter mot laktosfria allternativ för att se vad min mage reagerar mot. Blir en lång resa men jag hoppas att jag kan lindra mina besvär såsmåningom.
 
Här är dagens träningspass:
 
 

Vill ha...

Kettlebel 6 kg, Stadium 399 kr
 
 
Kettlebell 8 kg, 329 kr, Clas Ohlson
(Om 6 kg inte är tillräkligt kommer jag satsa på en med 8 kg men det känns som att den kanske blir lite för tung. Clas Ohlson har ju tyvärr inte någon med 6 kg.)
 
 
Träningshandske 119 kr, Intersport
 
 
Hantel 399 kr, Intersport
(om priset gäller en hantel är det jävligt dyrt!)
 
 Hantel 149 kr, Gymkompaniet (99 kr frakt)
(Lite billigare men då gäller det att man testar vikten innan man beställer hem från nätet så att man inte får hem hantlarna och inser att det är helt fel vikt.)
 

Träna med kettlebell

Idag blev det cirka 60 minuters träning med kettlebell. I många övningar kände jag att jag hade behövt en tyngre kettlebell. Den jag har är på 4 kg så en på 6 kg kanske vore bra för att få ut så mycket som möjligt av träningen. Jag vill ju även ha tyngre hantlar och även ett par träningshandskar för bättre grepp om framförallt kettlebellen. Hantlar och kettlebells är inte direkt billigt och bara för en hantel får man ge flera hundra kronor tyvärr.
 
Dessa övningar tränade jag till idag:
 
 
 
 

Slutspel

Slutspelet i ishockey är i full gång och Modo var väldigt nära att bli utslagna mot Färjestad. Inför gårdagens match stod det 3-0 i matcher till Färjestads fördel. Igår började inte matchen bra för Modos del när de fick underläge direkt med 2-0. Men dom kämpade på bra igår och det gav utdelning. Modo vann efter förlängning och tvingade Färjestad till ännu en match. Blir lika nervöst imorgon när de spelar igen eftersom Färjestad kan slå ut Modo då. Man måste alltså vinna fyra matcher. Modo måste vinna dom tre sista matcherna för att kunna gå till semifinal.
 
 
Bild lånad från google.se

Hämtat paket

Hämtade ut mitt nya modem idag. Den såg lite annorlunda ut mot det jag hade innan men nu är den installerad och klar och hitills fungerar den utan problem. Skönt : )

Läkarbesök

Började dagen med ett samtal till vårdcentralen, nu jäklar tänker jag ta reda på om det är IBS jag har och kanske få tips på hur jag kan lindra just mina besvär. Har ju framförallt problem med att jag får bråttom på toa. Känns ju lite jobbigt att skriva och prata om det men det är lika bra att göra det så att inte folk undrar varför man får bråttom iväg någonstans helt plötsligt eller undrar varför jag springer på toa hela tiden! Skämt åsido. Har de senaste dagarna lagt märke till att jag har känt ett litet obehag i magen efter måltid. Ungefär som när jag för några veckor sedan hade jätteont fast detta var bara litegrann. Det är inte lätt att veta vad det är magen reagerar på och att hålla på och utesluta en massa råvaror är inte det lättaste. Om det nu när IBS jag har så är det förmodligen något jag kommer få leva med resten av livet då det inte finns någon behandling för det. Man kan bara försöka lindra vissa symptom som bland annat kan vara att man får bråttom på toa, har förstoppning eller diarré, behöver kissa ofta, gaser i magen osv. Ja ni hör, inte så roligt att ha allt detta. Man känner sig verkligen socialt handikappad och att inte vara nära en toalett är jättejobbigt... Men man får väl trösta sig med att det är en ganska vanlig sjukdom och mer vanlig lär den nog bli med all den stress som vi utsätts för. Nu har jag haft problem i säkert fyra år med detta men först nu tog jag modet till mig och bokade ett läkarbesök. Känns jättepinsamt att behöva prata om detta med läkaren men det är ju det bästa sättet till att få hjälp.
 
 

Diagnos

Nu är jag så trött på det här! Tänker ringa vårdcentralen och få en tid så att jag kan få en diagnos. Fast jag är rätt säker på att det är IBS, irriterad tarm. Finns ingen behandling på det utan man får lära sig att leva med det. Men hur kul är det, att ständigt oroa sig för att hinna till en toalett!

Nytt modem

Har haft lite kontakt med Tele 2 angående mitt mobila modem som har krånglat. Jag hade sådan tur att garantin fortfarande gällde (men det knappt) så jag slipper betala för en ny. Inom en vecka kommer ett nytt modem med posten :-) Jag betalar ju ändå 169 kr i månaden så då vill man ha fungerande grejjer.

1000 kalorier

Dagens träningspass ska bränna ca 1000 kalorier om man tränar hårt. Det här är det längsta passet jag har kört och det var jobbigt, framförallt första 40 minutrarna som är kondition. Andra halvan är styrka och passet avslutas med strech. Allt som allt ca 90 minuters träning. För att få ut det bästa av träningen ska man kombinera styrka och kondition och inte köra bara det ena. Konditionsövingarna gör att man bränner kalorier även en tid efter träningen.
 
På konditionsdelen kör man varje övning i 20 sekunder och sen vila i 10 sekunder, upprepas 4 gånger. Körde konditionsdelen här om dagen och hade träningsvärk i rumpa och lår dagen efter. I styrkedelen kör man två övningar i två set vardera innan man går över till två nya övningar. Sedan går man över till träning av magmusklerna.
 
 

Små citroner gula

Var på bio idag och såg den svenska filmen, Små Citroner Gula. Den var riktigt bra... Kan rekomendera den till er som gillar romantiska komedier :-) Nu säger jag godnatt...

Kattproblem

Zeplin klöser sönder min byrå i hallen och på nätterna har han börjat med att klösa på en matta i stora rummet för att få min uppmärksamhet. Saga äter sönder mina blommor som blir sååå fula! Har sprayat med citronvatten men det hjälper knappast. Provade med kattgräs förut men det dög naturligtvis inte. Föreställ er att det är natt. Du ska upp tidigt och behöver verkligen din sömn. En katt sitter och klöser på mattan bredvid sängen, en katt tuggar högljut på en blomma i fönstret. Den tredje katten får ett tokryck och rusar genom lägenheten och river ner din favoritblomkruka! Bara att kliva upp klockan tre på natten och sopa upp blomjorden. Två timmar kvar tills du ska gå upp och fortfarande ingen sömn! Helt plötsligt ska en av katterna spy och självklart på den matta som är svårast att göra ren. Klockan blir fem och dags att kliva upp och åka till jobbet! Behöver jag säga att du är på ett strålande humör! Lägg därtill att varje natt, sju dagar i veckan ser ut på detta vis! Någon som vill ha en katt? Eller tre? Dom är gratis :-)

Krämig mintchokladglass

150 gram mintkrokant Marabou30 gram 70 % mintchoklad Marabou Premium1 burk kondenserad mjölk3 dl vispgrädde1 äggula1 msk kakaoVispa grädden.Smält chokladen över vattenbad. Ta av från värmen och vispa i äggula, kakao och kondenserad mjölk. Blanda ner i grädden. Häll upp i en form och frys i minst fyra timmar. Den kondenserade mjölken gör glassen riktigt krämig och god.

Nya recept

Åkte och handlade lite mat på Konsum med mamma strax före lunch. Tänkte prova ett nytt recept på en nudelsoppa med lövbiff och grönsaker. Handlade även ingredienser till en mintchokladglass. Den har jag redan rört ihop och den står just nu och stelnar inne i frysfacket. Smakade på "smeten" och den var grymt god. Hade kunnat äta den som den var. Kommer lägga upp recept sen. Nu måste jag få i mig lite mat, och även Olle som är här :-)

Mar. 09, 2013

Körde mitt andra pass till dvdn mage, rumpa och lår och idag hängde jag med riktigt bra i övningarna. Blev rejält svettig och vissa övningar var så jobbiga att jag inte riktigt orkade fullfölja dom. Men det är bra, det ska kännas tufft för då vet man att man utmanar sig själv och sin kropp. Jag känner verkligen att det börjar hända lite med min kropp. Musklerna börjar bli lite större och jag har mer ork. Nu kan man stoppa i sig en chipspåse utan att få lika mycket ångest :-) Skämt åsido. Något jag kämpar med är att äta mer frukt och grönt och det är inte alltid det lättaste. Godare med en skål chips än en påse morötter, men jag är nöjd om jag lyckas byta ut chipspåsen i alla fall några dagar i veckan. Jag vill inte sluta äta något, jag äter precis som vanligt, bara mindre av det onyttiga och mer av det nyttiga. Nåja, i alla fall ibland...

Falukorv med broccoli- och blomkålsmos...

...visade sig vara jättegott tillsammans. Åt det med tomat, paprika och keso för lite extra protein.
 

Dagens träning

Jag skriver mycket om min träning just nu men det är för att det är det jag fokuserar mest på just nu och tycker är roligast. Idag har jag jobbat från 7-14 och bland annat haft lönesamtal. Cheferna var nöjda med mig så jag hoppas på en lönehöjning. Efter jobbet gick jag till frissan och klippte håret lite kortare. Blev inte riktigt som jag ville men det var ändå skönt att klippa av allt det slitna. Efter det promenerade jag hem (1 timme) och nu har jag tränat ryggen i 25 minuter och armarna i 10 minuter. Imorgon blir det ingen styrketräning, bara ridning och promenad efter jobbet. Kroppen måste ju få tid för att återhämta sig.
 
 
 
 

Nya dvdn

Har nu gjort mitt första träningspass med nya dvdn. Tränade mage, rumpa och lår. Första dvdn innehöll 12 block med 2 övningar i varje. Denna innehöll 6 block med 3 övningar i varje och avslutades med strech. Var svårt att hänga med helt i övningarna eftersom jag gjorde dom för första gången. Var dessutom lite svårare med 3 övningar i varje block. Genomförde nog inte alla övningar korrekt men det blir bättre när jag lär mig övningarna och har tränat några gånger. Får se om jag får någon träningsvärk. Det blir en bonus då jag inte kände att jag hängde med ordentligt. Blev i alla fall svettig och andfådd :-) Detta pass (40 min) och promenaden (1 h) hem från jobbet blev min träning för idag.

Motivation på topp

Har beställt en prenumeration på tidningen Topp Hälsa på 3 nr. Känner att motivationen är på topp just nu vad gäller träning och jag känner till och med ett sug efter att träna. Längtar tills min nya träningsdvd kommer så att jag kan testa den. Ikväll ska jag jobba så den ända träningen det blir idag är en promenad till jobbet, men imorgon tänker jag träna lite hårdare. Tänk om min dvd har kommit tills dess : ) Hoppas!
 

Dagens träning

Började dagen med att åka ut till stallet och rida ut en sväng. Efter lite fix i stallet promenerade jag hem, tog ca en timme. Tränade sedan armarna med samma 10-minuterspass som jag länkat till innan. Provade sen ett nytt 10-minuterspass för träning av magen. Får se om denna tar lika bra som den jag provade förut. Känner inget än men jag tror inte att jag genomförde alla övningarna fullt ut tyvärr. Hoppas att jag får lite träningsvärk i alla fall.
 
 
 
 
 

Hemlagat

Nu har jag gjort eget bröd (recept finns på bloggen). Fick bli med rågkross, lantbrödsmjöl, krossade linfrön, vetekli och rivna morötter. På pizzan jag gjorde hade jag ost, skinka, champinjoner, ananas och fetaost samt oregano och lite curry. Gjorde en vitlökssås (med alldeles för mycket vitlök) till.

Måndag

Är ledig från jobbet idag så idag tänkte jag åka ut till stallet. Sen promenerar jag hem och efter det ska jag träna mage och armar. Tänkte även baka eget bröd och göra hemmagjord pizza.

Oral-B Pro Expert

Jag har kommit med i kampanjen för Oral-B's nya tandkräm. Tråkigt att man inte får prova något roligare än tandkräm men det är ju bättre än inget. Alltid kul att prova nya saker som dessutom är gratis!

Fredag

Har träningsvärk i mage och axlar idag. Skönt att känna att träningen tar. Idag blir det ridning, promenad hem från stallet på en timme och sen tänkte jag träna benen. I helgen blir det jobb, tvättstuga och så ska jag vara hundvakt så ingen träning då. Bara promenader med hundarna :-) Kroppen måste få vila lite också :-)

RSS 2.0