Har du sömnproblem?

Det har nu gått flera nätter då jag inte har fått sova något och frågar nu er läsare om det finns någon med samma problem som jag? Jag har väldigt svårt att komma till ro när jag lagt mig, tankarna far runt och jag kan inte somna. Har ni några tips på hur man kan somna lättare?


Kommentarer
Postat av: sannalitens.blogg.se

Svar: Okej, jaa :) Såg du Desperate Housewives igår? :)

2010-11-10 @ 12:04:27
URL: http://sannalitens.blogg.se/
Postat av: meganflora@bdb

har precis samma problem, haft det ett tag nu, typ 1-2 år. letat runt på nätet i årtal om vad man kan göra åt sömnproblem..men hittar ej ngt. tom frågat vårdcentralen de säger att jag har det stressigt, och det stämmer, men de hjälper ju inte att bara säga det -.-

det har oxå stört mina betyg i skolan -.-

lite onödig kommentar, men vissa förstår ju inte hur andra med sömnproblem har det :/



:) :(

2010-11-10 @ 12:12:39
URL: http://meganflora.bilddagboken.se
Postat av: Therese

Har själv sömnproblem så tar lite användning av detta också ;p



2010-11-10 @ 12:17:54
URL: http://www.tengelbrektsson.blogspot.com
Postat av: reb a.k.a. flatapan @bdb

jag hade sömnproblem för många år sedan och får det periodvis, men sällan numera. jag har två tips. det som varit viktigast för mig är att skriva en lista innan jag går och lägger mig. jag skriver upp allt som snurrar i huvudet, saker som måste göras dagen efter, saker som inte får glömmas osv. om något ploppar upp när jag ligger i sängen så skriver jag upp det på listan - så har jag en lista när jag vaknar på morgonen och behöver inte bekymra mig över de sakerna. för mig fungerar det förvånansvärt bra faktiskt :) sen så är ett tips att ha det så mörkt som möjligt. inte ligga och läsa, för ljuset påverkar melatoninutsöndringen i hjärnan och rubbar dygnsrytmen och gör det svårare att somna. så om du t.ex ska gå upp och kissa så är det bra att göra det utan att tända några lampor. ja, det var tipsen jag kom på på rak arm. hopaps du får sova gott snart!

2010-11-10 @ 12:21:37
Postat av: Denise

Jag hade en kämpig period nu i början av hösten. Jag hade en lägenhet som jag hade en vecka på mig att rensa ur och städa, ett mål i tingsrätten angående vårdnadstvist och så hade jag inga jobb och allt såg hopplöst ut.



Det enda tipset jag har att ge, är att reda ut alla problem. Alla fall de största som stör. Det är jättesvårt. Men direkt efter att min lägenhet och tingsrätten var över så sov jag som en gris igen :)

2010-11-10 @ 12:24:47
URL: http://blogg.mama.nu/kevinsmamma
Postat av: Marcus

No shit. har haft problem med att inte kunna sova sen 7:an.. och nu går jag andra året på gymnasiet. såå.. 4 - 5 år



Det enda som funkar:



MOTION. Rör dig. mycket. träna! kör slut på dig själv! då jävlar somnar man

2010-11-10 @ 12:32:44
Postat av: Tobias Andersson



* Ha mörkt och svalt i sovrummet.



* Ät och drick inte för nära inpå sänggåendet (se speciellt upp med alkohol som försämrar sömnkvaliteten och koffeininnehållande dryck som till exempel kaffe som höjer vakenheten).



* Försök att varva ner och slappna av i god tid innan du går och lägger dig, ta gärna en lugnande promenad.



* Sträva efter regelbundna vanor, ät vid samma tidpunkter (tre måltider och 1-2 mellanmål dagligen) och sov mellan samma tidpunkter. För att skapa en rutin kan det hjälpa att börja gå upp vid samma tid varje morgon, oavsett hur mycket du sovit under natten.



* Melatonin är ett ämne i kroppen som påverkar sömn och vakenhet. Dagsljus styr regleringen av melatonin, därför kan det vara bra (både för sömn och vakenhet) att vistas minst en halvtimme utomhus mitt på dagen.



* Använd sängen till att sova i - inte till att arbeta i, äta i med mera.



* Ofta kan oro inför morgondagen och framtiden i övrigt skapa sömnproblem. Om du känner lindrig oro kan det hjälpa att skriva ner en lista på allt du oroar dig för. Vad du kan göra åt det och när du kan göra något åt det. Tänk också igenom om det verkligen är realistiskt att oroa sig för de punkter du har skrivit ner. Finns det ett annat sätt att se på saken?



* Om du inte kan sova, ligg inte och vrid dig alltför länge. Bryt mönstret genom att gå upp en stund. Ett bra knep är att använda 30 minuters intervall. Har du inte somnat på 30 minuter, gå upp och gör något annat (exempelvis läs en bok i ett annat rum). Försök sedan somna igen, har du inte lyckats efter 30 min så upprepa proceduren.

2010-11-10 @ 12:36:35
Postat av: elioe

Samma här, det är alltid jätte svårt o somna på kvällen och sedan så är det skit svårt o gå upp på morgonen i stället . kan bero på att jag sitter uppe till klockan 6 på morgonen varje fredag och lördag och Spelar. Men hade även svårt o sova innan det D:

2010-11-10 @ 12:51:06
URL: http://elinaeklundandersson.blogg.se/
Postat av: Josefin

Jag har också sömnproblem :p

Brukar hjälpa att jag läser en halv timme, timme innan jag försöker sova :P

Då finns andra tankar i mitt huvud än "måste sova, måste sova, kan inte sova, vad händer om jag inte somnar" osv. =)

Annars så såg jag på ett program att sex skulle hjälpa xD

2010-11-10 @ 12:55:08
URL: http://josefinagnes.blogg.se/
Postat av: Denise

SV: du kan inte låta en god vän ta hand om katterna medan du ordnar upp ditt liv då? Någon som du vet tar hand om djur och någon som du vet kan lämna till baka kissarna när du behöver dem igen? :)



Om inte annat så är jag säker på att du kan få tag på någon som kan "korttidspassa" dina katter tills allt kommit till sin rätt :)

2010-11-10 @ 13:40:29
URL: http://blogg.mama.nu/kevinsmamma
Postat av: Manuela

Alla fiffiga tips som kommer upp med jämna mellanrum funkar inte.

Tipsen som säger att man inte ska äta, ha svalt i rummet, mörkt....osv.

Det som funkar något bättre för mig är att dra ner på aktiviteter. Då har man inte så många tankar att sortera. Göra en planering/schema för att se hur mycket man gör varje dag.

Försöka vara ute om man kan. En promenad gör gott. Är man deprimerad kan det vara svårt att gå ut.

Det gäller att försöka slappna av, minska på prestationsångesten. Jag över på det varje dag. Kanske att jag kommer att lyckas en dag.



strör sömnsand i dina ögon

2010-11-10 @ 14:49:38
URL: http://manuelahantverkar.blogg.se/
Postat av: Neha

Jag har samma problem och har tyvärr inga tips

2010-11-10 @ 21:05:46
URL: http://nehaexponerar.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0