Filmtips: Hitler, Förintelsen

"Hitler: Förintelsen" är den starka dokumentärserien känd från TV4. Baserad på information från nyligen öppnade arkiv i Östeuropa - material som inte visats sedan 1945 - berättar de sex delarna om upptrappningen till kriget och händelserna under krigsåren. Historier och experter från båda sidor - däribland Simon Wiesenthal - redogör för processen som ledde fram till "den slutgiltiga lösningen". En unik dokumentär i sitt slag!

Antisemitisk människojakt, inhumana levnadsförhållanden och gaskamrar. Skräckhistorier förknippade med åren 1939-1945. Vad låg till grund för Andra världskrigets konflikter? Hur levde människorna och hur överlevde offren?

Jag har alltid varit intresserad av Andra Världskriget och framförallt Förintelsen, just för att det är så hemskt och ofattbart att detta verkligen har hänt. Det känns så himla overkligt och man mår verkligen dåligt när man ser dessa riktiga bilder och filmer som visar hur tyskarna dödar judar. Först bara männen men sedan även kvinnor och barn. Tårarna är inte långt borta på mig när jag ser allt detta. kanske är det de riktiga filmerna på morden som griper tag i en och vägrar släppa sitt grepp. Ingen ska behöva lida så som dessa människor fick göra och det är en skam att en man, i detta fall Hitler kunde få göra en sådan sak som att mörda alla dessa judar. I det första avsnittet berättar en tysk hur han ser en liten pojke på 6 år i en grop. Han sträcker sina armar uppåt, förmodligen efter sin pappa som står där. En tysk skjuter sedan pojken. Tänk om något sådant skulle hända nu! Hur skulle vi reagera? Skulle vi våga säga ifrån eller vara rädda för att själva dö? Jag skulle nog inte kunna stå bredvid och se på och låta oskyldiga människor dö. När det rör sig om barn känns det ännu värre. Judarna blev separerade från sina barn. Barnen förstog ju inte och ville följa med sina föräldrar. De något äldre barnen som förstog att föräldrarna skulle dö, ville dö med dem. Tragiskt. Det minsta vi kan göra för alla dessa offer är nog att se vad de fick gå igenom för man kan knappast dö på ett grymare sätt. Se den och skänk en tanke till alla offer.

/LindaKommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0