Tose Proeski - Balkanhalvöns Elvis Presley

Här får ni läsa den tragiska historien om artisten Tose Proeski:


Todor "Tose" Proeski föddes den 25 Januari 1981 i Prilep, Makedonien, dåvarande Jugoslavien. Hans musikaliska talang upptäcktes vid 12 års ålder och då valdes han att uppträda på den populära sångfestivalen Zlatno Slavejce för barn i huvudstaden Skopje. Detta var hans första uppträdande inför publik, dock tog hans karriär inte fart förrens 1996 då han deltog i tonårsfestivalen Melfest i Prilep och hyllades för sin röst och kapacitet.

År 1997 deltog han i musikfestivalen i Stip med sången "Pusti me". Han fick en stor skara fans och fortsatte att använda festivaler för att få publicitet. Proeski samarbetade med en av Makedoniens mest kända låtskrivare och kompisatörer. Grigor Koprov, för att producera några av hans största hits i karriären, däribland "Usni na usni" och "Sonce vo Tvoite Rusi Kosi".

1999 släppte han sitt debutalbum, "Nekade vo Nokta" vilket innehöll elva spår. Sommaren samma år uppträdde Proeski på sin första solokonsert i Skopje.

År 2000 deltog Proeski i Makedoniens Eurovision-tävling i SkopjeFest. Han sjöng "Solzi Pravat Zlaten Prsten" och vann telefonrösterna från folket men slutade på en tredje plats bakom Karolina Goceva och vinnarna XXL. Under samma period började han att spela in låtar för sitt andra album, "Sinot Bozji" som släpptes i slutet av juni 2000.

År 2003 vann Proeski Boevizija-priset i Belgrad för låten "Cija Si", en sång som blev en stor hit i Makedonien och de andra republikerna. Det var meningen att Proeski med denna låt skulle representera Serbien & Montenegro i Eurovision Song Contest 2003, men Europeiska radio. och TV-unionen förklarade att för många länder ville delta detta år och därför var många tvungna att dra sig ur, däribland Serbien & Montenegro.

År 2004 erbjöd MKTV Proeski att representera Makedonien vid 2004 års Eurovision Song Contest i Istanbul, Turkiet och i Februari framförde han åtta sånger, där en jury, telefonröster och hans egen åsikt valde ut en sång. Sången "Angel Si Ti" valdes av alla tre. I maj slutade Proeski på 14.e plats i ESC med låten "Life", den engelska versionen av "Angel Si Ti".

Hans sista album "Igri Bez Granici" släpptes runt om i Jugoslavien i augusti 2007.

Proeski var också en välkänd låtskrivare och skrev flera egna hits.

Tidigt på morgonen den 16 oktober 2007, omkring 6.30 dog Proeski i en bilolycka på motorvägen mellan Zagreb och Lipovac. Han var passargerare tillsammans med sin manager Liljana Petrovic i en Volkswagen Touareg som kördes av Georgij Georgijevski. Bilen krockade i en lastbil och sedan i mitträcket. Proeski dog omedelbart med en bruten nacke. De andra två passagerarna klarade sig med livet i behåll, dock fick föraren en allvarlig huvudskada. Regeringen beslöt 17 oktober till en officiell sorgedag i Makedonien. Proeski blev bara 26 år gammal!

Aftonbladet: Schlagerstjärna död i bilkrasch

Album:
 • Nekade Vo Nokta (1999)
 • Sinot Božji (2000)
 • Ako Me Pogledneš Vo Oči/Ako Me Pogledaš U Oči (serbisk version) (2002)
 • Den Za Nas/Dan Za Nas (serbisk version) (2004)
 • Po Tebe/Pratim Te (serbisk version) (2005)
 • Božilak (2006)
 • Igri Bez Granici/Igra Bez Granica (kroatisk version) (2007)
 • Kommentarer
  Postat av: Fröken Viktig

  Sorgligt :(

  2009-08-26 @ 13:16:58
  URL: http://www.frokenviktig.com

  Kommentera inlägget här:

  Namn:
  Kom ihåg mig?

  E-postadress: (publiceras ej)

  URL/Bloggadress:

  Kommentar:

  Trackback
  RSS 2.0