Kyckling med blomkål- och broccolimos

Mixa broccoli och blomkål till mos.
Servera med kyckling och en sallad.


Kyckling med rotfrukter i ugn

Rotfrukter:

Rotselleri
Palsternacka
Morötter
Timjan
Salt
Olivolja

Skär i bitar, blanda med timjan, olivolja och salt

Baconlindad kycklingfilé:

Bacon
Kycklingfilé
rosmarin
salt

Linda bacon runt kycklingen. Ha på salt och rosmarin.

In i ugnen cirka 20 minuter.

Zucchiniröra:

1/2-1 zucchini (lätkokad)
2 vitlöksklyftor
2 msk mynta
saft från en halv citron
1/2 dl olja
2 dl sojayoghurt

Mixa  först zucchini och vitlök och sedan resten.




Fredag

Då var det fredag och äntligen helg för många...men inte alla. Vi som jobbar inom hemtjänsten får lov att offra varannan helg för jobb. Jag gick upp vid 8.30 idag och sprang en runda, men tyvärr fick detta igång min mage och det blev bråttom hem, haha. Detta var synd för jag kände mig jättepigg och hade gärna sprungit längre. vissa dagar känns det tyngre och det är nog ett tecken på att kroppen vill ha en vilodag även fast jag inte tränar jättemycket. Det är även bra för motivationen att avstå någon dag ibland.

Igår gjorde jag ju broccolisoppa och det får det bli även idag. Imorgon och till lunch på söndag ska jag göra kyckling och rotfrukter i ugn och till detta ska jag prova en zucchiniröra.

Försökte äta lite chips igår och jag kunde känna mig nöjd med litegrann. Inte som förut då jag med lätthet kunde smälla i mig en hel (!) chipspåse på en kväll. Drack även en burk sprite igår och en burk var lagom. Blev lite hungrig innan jag skulle lägga mig men tog då några jordgubbar och ett päron.

Jordgubbsmilkshake

1 dl Sojamjölk
1 dl sojayoghurt
1 dl färska jordgubbar
2 tsk vetekli
1 tsk psylliumfrön


Broccolisoppa

Gjorde den här soppan för första gången idag och jag blev verkligen överraskad över hur god den var...fast väldigt stark (men stark mat är ju bra). Den här lär jag göra många gånger. Här får ni receptet:

Ca. 2-3 portioner (Jag gjorde hälften och det blev 2 små portioner.

250 g broccoli
2-3 schalottenlökar
1-2 vitlöksklyftor
1 zucchini
1 msk olivolja
salt/peppar
1/2 msk curry
6 dl vatten
1 kycklingbuljongtärning
1/2 tsk timjan
1 krm sambal oelek
ev lite sojagrädde att ha i vid servering

Hacka lök och vitlök.

Skär broccoli och zucchini i lagom stora bitar.

Fräs lök i oljan en stund. Blanda sedan i timjan, curry och sambal oelek. Fräs ytterligare en liten stund.

Blanda i Broccoli och zucchini samt kycklingbuljong. Fräs en liten stund. Ha sedan i vatten.

Låt koka tills zucchini och broccolin har mjuknat.

Mixa till en slät soppa. Servera ev med lite soja eller havregrädde om det är för starkt.



Jag kom precis på varför min soppa blev så stark. Istället för 1 krm sambal oelek hade jag 1 tesked, haha. Men jag gillar stark mat så...


Istället för pasta...

Istället för pasta kan man skiva Zucchini med en potatisskalare. Fräs zucchinin en kort stund i lite olivolja. Salta.



Bild lånad från google.se


Bra för matsmältningen

Denna blandning är bra för matsmältningen. Man ska ta 1 tsk före lunch och middag. Hjälper till att lättare förvandla födan till energi istället för fett, samt hjälper kroppen att ta upp näringen bättre. Gurkmeja skyddar levern mot gifter och sänker kolestrilhalten.

1 tsk malen ingefära
2 tsk pressad citron
1 tsk gurkmeja
1 knivsudd cayennpeppar
2 tsk vatten
1 msk honung

Blanda allt. Kan förvaras i kylskåp i cirka 3 dagar. (Källa annaskipper.se)

Storhandling

Idag har jag storhandlat så nu lär man inte behöva handla på ett tag, så otroligt skönt. Köpte mycket frukt och grönsaker. Till middag blev det grillad kyckling och en massa grönsaker, paprika, sallad, gurka, advokado, tomat, salladslök, majs, fetaost, pumpafrön. Till efterrätt 2 muffins. Man måste ju få äta lite gott också ; ) Haha.

Ansiktsmask och smoothie

Har sovit en stund efter middagen...jätteskönt. Drömde en massa konstigt : ) Var så himla trött efter att ha gått upp tidigt  i morse och tvättat. Har ändå fått en massa gjort idag, tvättat, städat (det behövdes verkligen), sprungit, duschat, cyklat till ÖoB, lagat mat. Imorgon ska jag storhandla så jag undrar vad jag ska äta till middag, tror att det blir grillad kyckling med sallad om de har grillade kycklingklubbor på Ica Maxi.

Eftersom det inte blev någon bio ikväll får jag bänka mig framför tvn istället. Ska se Top Model, Desperate Housewives och Big Brother. Igår jobbade jag ju kväll och jag måste återigen säga hur glad jag är att jag köpte den inspelningsbara boxen, det var väl värt pengarna. Spelade bland annat in nya serien Alcatras och den är precis som jag först misstänkte, riktigt bra. En annan serie som jag följer och som jag kan tipsa om är Breakoutkings på TV11, går fredagar kl 20.00 och 23.00. Även American Horror Story på TV11 är bra. Ja, det går mycket bra nu på tv, så det är tur att man kan spela in på två kanaler samtidigt, haha.

Nej, nu ska jag ta och lägga en ansiktsmask. Hade egentligen tänkt ta ett bad samtidigt men det står jag över eftersom jag duschade efter springturen. Man vill ju inte torka ut huden ; ) Sen ska jag göra mig en smoothie på sojayoughurt, hallon, blåbär och banan. Ha en bra kväll!

Snygg-Zeplin

Blev ingen bio idag som det var tänkt....tråkigt. Cyklade en sväng till ÖoB istället och köpte ansiktsmask, klösbräda, till katterna, omega 3-kapslar och lite värmeljus samt  två stycken jättebilliga klotljus för 5 kr. Bjuder även på några bilder på snygg-Zeplin, eller ja, han tror att han är snygg i alla fall. Jag har nämligen kommit på honom med att spegla sig själv i min ljuslykta på golvet.








Tisdag

Godmorgon! Jag gick upp redan vid 6.30. Tvättmaskinen går för fullt nere i tvättstugan. Tyvärr var den andra sönder och smartskallen som hade satt upp lappen hade lämnat kvar sin egen tvätt i maskinen. Men hallå! Man tar väl med sig sin tvätt upp om maskinen är trasig! Har även hunnit springa en vända och tagit en dusch så nu blir det frukost. Måste även städa idag, dammråttorna bara far runt här i lägenheten.

Förvaring

I min nya kost kommer jag att satsa mycket på bönor, linser, frön och nötter. Bland annat naturella och salta nötter, röda linser, kikärter, kidneybönor, psylliumfrön, bovete, vetekli, linfrön, quinoa bland annat. Det blir mycket småpåsar och jag skulle behöva någon bra förvaring till dessa (vill ha allt på samma ställe). En vanlig glasslåda hade fungerat utmärkt men inte ens en sådan har jag. De burkar jag har är för små för att lägga alla dessa påsar med frön och nötter i. Man skulle också kunna köpa småburkar och hälla nötterna i. Ikea har förstås billigt men jag vet inte när jag skulle kunna åka dit. Så länge skulle en en eller två glasslådor räcka. Någon som har någon att skänka bort?? Skulle ju kunna köpa själv men att lägga en sådan glasslåda i mitt lilla frysfack, det skulle ta upp halva platsen...




Söndag

Hoppas att ni har haft en trevlig morgon... Jag har Olle (mina föräldrars hund) här i helgen så vi gick upp vid 8.30 och tog en promenad. Det småregnar lite här. Började denna dag med en nyttig frukost, havregrynsgröt med krossade linfrön, gojibär, kanel, äppelmos och mjölk, ett ägg, en knäckermacka med skinka, färskpressade apelsinjuice, vatten och 2 kapslar omega 3 (måste verkligen bli bättre på att äta fisk). Är inte jätteförtjust i gröt men man försöker ändå att äta det ibland. Jag har bestämt mig att jag från och med i dag startar mitt nya hälsosamma liv på allvar, nu ska jag inte bara träna regelbundet utan även äta bra mat. Har startat dagen med en bra frukost, ska snart ta ett mellanmål som får bli en frukt och ett glas vatten (måste även bli bättre på att dricka mycket), lunch får bli rester i form av hemmagjord korvstroganoff (alltså inte färdigt korvstroganoffpulver från en påse) med sallad och fullkornsris och i em en smoothie med banan, sojayoghurt, proteinpulver, hallon och blåbär. Ikväll blir det lite nötter och någon frukt. Får ta det jag har hemma tills lönen kommer och jag kan storhandla. Min handlingslista är full med nyttigheter och jag längtar tills jag kan handla hem dessa. Det är nötter, frukt, grönsaker, bönor, linser och lite sojaprodukter som jag kommer ta emellanåt och inte bara mjölkprodukter.
Dagens träning får blir antingen functional training eller en löprunda samt några promenader med hunden.


Dadelbollar

Provade dessa för första gången idag... Anna Skipper gjorde något liknande i "Du blir vad du äter" och man var ju självklart tvungen att testa.

Du behöver:

Blandade nötter (jag använde naturella cashewnötter och hasselnötter)
Gojibär
Dadlar
Kokos

Finhacka nötterna och bären. Kärna ur dadlarna och mosa dem lite. Blanda allt till en smet och rulla till små bollar. Rulla dem i kokos. Klart!

Smakar nästan som chokladbollar men är till skillnad från dem fulla med nyttigheter. Perfekt som mellanmål, kvällssnacks eller bara för att stilla sockersuget. Förvaras i kylskåpet...

 




Mat som är bra för hälsan

Jag har kommit igång bra med träningen därför går jag nu mot mitt nästa mål som är hälsosammare mat. Jag tänker exempelvis byta ut vit pasta och vanligt ris mot fullkornsvarianten och även variera vanlig yoghurt och mjölk med sojaprodukter. Även vit bröd kommer jag att försöka äta så lite som möjligt av. Jag kommer att fortsätta baka mina rågkrossbullar och även äta knäckerbröd.

Idag kom mina föräldrar med en stavmixer som jag länge velat ha. Med den tänker jag göra nyttiga smoothies och soppor. Jag kommer att testa nya recept och allt eftersom lägga ut dem här. Redan idag kommer ni att få ett recept på dadelbollar som både ser ut som chokladbollar och nästan smakar som det men till skillnad från riktiga chokladbollar är dessa fullspäckade med nyttigheter. Perfekt om man bara vill stilla sitt sötsug eller vill ha ett nyttigt mellanmål.

Följ med på min resa mot ett hälsosammare liv.


Jobb

Hade möte med enhetschefen idag angående tjänsten som jag sökte. Fick äntligen veta att jag får en tillsvidareanställning från och med 1 maj. Jag har ju jobbat som månadsanställd i lite mer än ett år så det här jag jag väntat på. Fick 75 procent och hade hoppats på heltid men förhoppningsvis får man lite extra timmar ändå. Egen bil lär jag inte ha råd med men en sak har jag bestämt mig för och det är att nu tänker jag börja rida igen. Tänker spara pengar under sommaren och jobba extra när det går och kanske får man en plats på ridskolan till hösten eller nästa vår. Längtar. Först ska jag kolla upp allt praktiskt som hur bussen går till SRK och hur kostnader med mera. Men med en fast anställning lkan jag känna mig lugn och veta att jag får in pengar varje månad.

Träning

Gjorde ett konditions/styrketräningspass hemma för första gången på 2 veckor (har varit förkyld) Känner att jag kommer få en ordentlig träningsvärk framförallt i benen imorgon. Men det känns ändå ganska skönt att kunna komma igång igen. Började med en lätt joggingrunda i söndags och även en igår och det kändes att man inte tränat på ett tag. Nu kan jag ju även cykla till och från jobbet så då varieras träningen lite och dessutom är det så skönt att slippa åka buss. Behöver dock köpa regnkläder till de dagar då regnet kommer att ösa ner.

I fredags sov jag kvar hos syster med familj och det var riktigt trevligt, saknade katterna dock, haha. Det var ändå skönt att komma hemifrån lite och sova någon annanstans, jag slapp lyssna på Zeplin som gärna håller konsert vid 4-tiden på morgonen... Det blev i alla fall god mat och bus med barnen, en wallanderfilm och lite hockeyspel som avslut på kvällen. Och vilken match det blev sen då, hahaha. Spelade mot min systers kille och den enda matchen vi spelade tycktes aldrig vilja ta slut! Det blev oavgjort och sedan straffar. Jag tror det blev 35 straffomgångar! Tillslut gjorde P mål och matchen tycktes vara slut men då lyckas jag också göra mål och så fortsatte det med några straffomgångar till innan jag frågade vad klockan var (efter 1 på natten) och gav upp. 35 straffomgångar och bara 2 mål! Måste vara något knas med inställningarna! Det gick verkligen inte att göra mål på målvakterna. Jag tror inte att matchen hade varit slut än om vi hade fortsatt.


Baconlindad kyckling med hasselbackspotatis

Ingredienser 2 port:
2 st Kycklingfiléer
4 skivor bacon
mandelpotatis
ströbröd
salt
Fon du chef beef
ca 4 dl grädde
ca 1 msk soya
ca 25 g smör
rosmarin
2 morötter

Linda 2 st baconskivor var runt kycklingfiléerna. Strö på lite rosmarin. In i ugnen på cirka 225 grader i cirka 20 minuter.

Smält smöret. Skala potatisen och skär dom i tunna skivor men inte helt igenom. Skala morötterna och skär i bitar. Lägg i en ugnsform och pensla på lite smör. Gör detta några gånger när dom ligger i ugnen. Strö på lite salt och ströbröd mot slutet.

Såsen gör du lätt med grädden, fon du chef beef och lite soya.

Servera med valfri sallad eller frysta grönsaker. Min favorit är Broccoli Mexicana.






Måndag

Har haft en jättetrevlig dag hos min syster och hennes familj. Åt god middag där och efter det kom mamma och pappa förbi och fikade med oss. Min förkylning börjar ge med sig mer och mer för varje dag så förhoppningsvis kan man börja träna snart igen. Tills dess får jag nöja mig med att cykla till och från jobbet samt ta promenader.

RSS 2.0