Hemtenta i Demens

Och så var denna skoldag slut. Det är skönt att bara behöva vara i skolan en dag i veckan men det betyder inte att man inte har något att göra. Idag hade vi en föreläsning av en demenssjuksköterska hela förmiddagen och jag tycker verkligen att det här med demens är intressant. Hemskt men intressant. Finns mycket att lära om det. Eftermiddagens pass började med en film som handlade om Gunnar och hans uppväxt. Efter detta var det dags för redovisning i tvärgrupp om de handikapp man valt. Min redovisning handlade om Aspergers Syndrom men vi hade lite missförstånd i våran riktiga grupp så jag fick inte faktan förrens idag. Jag hade alltså bara min del av faktan som var om statistik och lagar kring Asperger. Nåja, det gick bra ändå. Till nästa vecka har vi hemtenta i Demens så det är bara att sätta sig och plugga vidare, men det ska nog gå bra.


Röd blomma

Lite blommor piggar upp vardagen lite så därför fick denna följa med mig hem idag... Tillsammans med den röda krukan så kan det inte bli mer juligt.








Julstämning

Visst är det mysigt med lite julstämning? Man behöver bara byta gardiner och plocka fram lite tomtar och adventsljusstakar och vips så har julstämningen infunnit sig. Riktigt mysigt. Här kommer lite bilder på hur det ser ut hemma hos oss.















Dagen efter

Efter några cider och några glas vin så mår man som man mår såhär dagen efter. Fast så illa är det inte som tur är men jag känner att alkoholen är kvar i kroppen än. Jag var tvungen att gå upp och se vad klockan var och fick lite smått panik när jag såg att klockan var 13.00! Katterna måste ju få mat. Jag har börjat dela upp måltiderna till katterna för att på så sätt ha koll på hur mycket Zeplin får i sig. Han ska nämligen ner i vikt. Nu ska här städas och fixas så att man kan ha en lugn söndag. Imorgon blir det stallet igen efter en tids frånvaro, längtar.

Supergod Äppelpaj

Knäckig, seg och vansinnigt god

För 6 personer
6 äpplen
150 g smör
3 dl havregryn
2 dl socker
1/2 dl ljus sirap
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
2 msk mjölk

Gör så här:
1.
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull. Dra av från värmen. Blanda i alla övriga ingredienser utom äpplena.
2. Skala, kärna ur och skiva äpplena tunt. Lägg äpplena i en smord ugnssäker form. Fördela smeten över.
3. Ställ in i ugnen i ca. 30 minuter eller tills pajen är gyllenbrun och knäckig. Servera med glass eller vaniljvisp.

 





En lååååång natt senare....

och jag känner mig inte det minsta utvilad. Jag har varit förkyld i en vecka lite drygt och jag trodde att jag började bli frisk för jag mådde väldigt bra häromdagen. Men icke...det hade inte ens börjat visade det sig. Nu sitter jag här täppt i näsan och kan knappt andas. Idag ska jag vila, se en film, gå med hunden, och lite senare blir det hockey. Fy fan för att vara sjuk!


Lite senare ska jag lägga ut ett recept på en supergod äppelpaj. Missa inte.


Därför ska man dricka med måtta!

Här i Mora är det just nu tjaffs mellan tre personer om en soffa. Jag nämner inga namn! Denna incident visar klart och tydligt att man inte ska dricka för mycket. Den här killen var ute på krogen med sin kompis och var så full att han sedan sov hos kompisen på soffan. På natten/morgonen blir han skitnödig och hinner inte till toaletten utan skiter på sig. Han försöker tvätta kalsongerna i handfatet, sedan går han och lägger sig i soffan igen som morgonen därpå är full av skit. Jag ska tilläga att soffan var vit! Hans killes tjej som inte var med och festade går upp för att gå på toaletten och ser att handfatet är full av skit och det är även skit på tapeten. Även några av deras kläder ska tydligen vara förstörda. Killen blir hotad att bli polisanmäld för skadegörelse och paret hävdar att soffan inte går att göra ren. Killen blir rädd och köper redan dagen efter en ny soffa till paret. Tjejen hade köpt den vita soffan begagnad för 12500 kr och som ny hade den kostat 16000. Killen köper en sprilans ny soffa för 11000. Killen får då ta den "förstörda" soffan. Nu visar det sig att det inte är några fläckar på soffan som har avtagbar klädsel. Har han blivit blåst av sin kompis? Nu ska killen hämta tillbaka den nya soffan som han har kvitto på och lämna in klädseln på den andra soffan på kemtvätt. Hur detta kommer att sluta kan blir intressant.

Kvällens deltävling i Dansbandskampen

I skrivandets stund lyssnar jag på Arvingarna, en av mina favoriter bland dansband. Ikväll fortsätter Dansbandskampen och ni som följer tävlingen vet att Zekes blev klara för final förra lördagen.

Dessa tävlar ikväll:

SCHYTTS




HIGHLIGHTS


TITANIX

DATE



TORGNY MELINS


Filmtips: Hitler, Förintelsen

"Hitler: Förintelsen" är den starka dokumentärserien känd från TV4. Baserad på information från nyligen öppnade arkiv i Östeuropa - material som inte visats sedan 1945 - berättar de sex delarna om upptrappningen till kriget och händelserna under krigsåren. Historier och experter från båda sidor - däribland Simon Wiesenthal - redogör för processen som ledde fram till "den slutgiltiga lösningen". En unik dokumentär i sitt slag!

Antisemitisk människojakt, inhumana levnadsförhållanden och gaskamrar. Skräckhistorier förknippade med åren 1939-1945. Vad låg till grund för Andra världskrigets konflikter? Hur levde människorna och hur överlevde offren?

Jag har alltid varit intresserad av Andra Världskriget och framförallt Förintelsen, just för att det är så hemskt och ofattbart att detta verkligen har hänt. Det känns så himla overkligt och man mår verkligen dåligt när man ser dessa riktiga bilder och filmer som visar hur tyskarna dödar judar. Först bara männen men sedan även kvinnor och barn. Tårarna är inte långt borta på mig när jag ser allt detta. kanske är det de riktiga filmerna på morden som griper tag i en och vägrar släppa sitt grepp. Ingen ska behöva lida så som dessa människor fick göra och det är en skam att en man, i detta fall Hitler kunde få göra en sådan sak som att mörda alla dessa judar. I det första avsnittet berättar en tysk hur han ser en liten pojke på 6 år i en grop. Han sträcker sina armar uppåt, förmodligen efter sin pappa som står där. En tysk skjuter sedan pojken. Tänk om något sådant skulle hända nu! Hur skulle vi reagera? Skulle vi våga säga ifrån eller vara rädda för att själva dö? Jag skulle nog inte kunna stå bredvid och se på och låta oskyldiga människor dö. När det rör sig om barn känns det ännu värre. Judarna blev separerade från sina barn. Barnen förstog ju inte och ville följa med sina föräldrar. De något äldre barnen som förstog att föräldrarna skulle dö, ville dö med dem. Tragiskt. Det minsta vi kan göra för alla dessa offer är nog att se vad de fick gå igenom för man kan knappast dö på ett grymare sätt. Se den och skänk en tanke till alla offer.

/Linda



Svininfluensan eller vanlig förkylning...?

Troligtvis det sistnämnda och tur är väll det. Jag har alltså gått och blivit sjuk, jag som känt mig så frisk. Jag tänkte att det var bäst att stanna hemma från stallet idag så jag kan gå till skolan imorgon och åka till stallet på fredag. Sjuk lagom till helgen, är det inte typiskt.

Matchen mellan Modo och Djurgården igår slutade 2-2. Modo ledde med 2-0, är inte det också typiskt?!




Jag vill vaccinera mig nu!


Modo-Djurgården

Då var det dags igen med lite elitseriehockey efter ca 1 veckas uppehåll medans Karjala Cup spelades. Modo möter idag Djurgården och om Modo är på väg tillbaka eller inte lär vi se idag. Jag väntar i alla fall med spänd förväntan på att matchen ska börja.



Godmorgon Världen

Vaknade till när Elisabeth, Tollis ägare ringde. Hon undrade vilken tid jag skulle komma ut till stallet för hon skulle lunchfodra lite senare idag. Hon hade några ärenden. Det är lugnt sa jag, för jag kan börja med mockningen så att de hinner äta klart och smälta maten. Jag åker ut lite senare idag så jag kommer ta in hästarna också, skönt med lite omväxling i stallarbetet, haha. Nu blir det frukost innan jag börjar med diskning, städning... ....

Grattis Pappa


Lördagkväll

Lördagkväll är nog den bästa tiden på hela veckan, en tid att slappna av och bara ta det lugnt. Igår hade jag en skön kväll och satt bara och lyssnade på musik efter Idol. Ibland är det verkligen skönt att göra ingenting. Snart väntar Dansbandskampen, alltid lika spännande att se vilka som går vidare men nytt för denna säsong är att kommer man etta två program är man klar för final. Det kan alltså inte bli som för Scotts och Larz Kristerz som gick vidare från varje gång. Nu får fler dansband chansen. Men jag måste erkänna att det inte riktigt är samma sak utan Scotts och Larz Kristerz.

Igår var jag och Åsa och hämtade spån till hästarna och jag skojar inte när jag säger att hela jag var täckt med spån, dessutom regnade det så allt fastnade i kläderna. Jag gjorde även ett försök att rida Tolli men det gick inget vidare i snön när han inte har fått vinterskor och brodar. Han kunde knappt gå när alla snö fastnade i hovarna, stackarn. Hovslagaren kommer förhoppningsvis nästa vecka. Jag hoppas att ni får en trevlig lördagkväll.



En solskenshistoria

En solskenshistoria är när Zeplin som okastrerad försvann från sitt hem. Vi letade i sju hela veckor men utan att hitta honom. Vi annonserade och frågade grannar men så en dag fick vi ett samtal från en dam i Sanda som sett annonsen i tidningen. Hon som aldrig brukade kolla annonserna hade denna dag gjort det och direkt lagt märke till den gula katten som var så bekant den som dykt upp hemma hos henne. I flera dagar gick vi där och ropade på Zeplin utan resulatat. En dag kom vi katten nära vilket blev en besvikelse, det var ju inte våran Zeplin. Några dagar senare hörde hon av sig till oss igen, ännu en gul katt hade dykt upp hemma hos henne. Vi fick efter mycket slit tag på en kattfälla och i två hela nätter satt vi ute i kylan och väntade. När vi tillslut skulle ge upp och bege oss hemåt hör vi hur fällan smäller igen, vi springer dit och visst är fällan stängd. Vi öppnar den försiktigt och ser direkt att det är våran Zeplin, så liten och mager han hade blivit. Jag säger hans namn och han svarar. Det var verkligen ren tur att vi hittade honom...eller kanske ödet. Vad hade vi gjort utan Zeplin? Våran kelgris som ständigt finns vid våran sida och får oss att le. Vi gav aldrig upp hoppet och även om just hoppet släcktes flera gånger under dessa sju veckor så gav vi oss aldrig. Vi skulle hitta våran Zeplin!



Betyg i kursen Vård- och Omsorgsarbete

Idag fick vi veta våra betyg i kursen Vård-och Omsorgsarbete och jag är väldigt nöjd med det VG som jag fick. Idag påbörjade vi våran andra kurs som är Social Omsorg och denna kommer pågå i fem veckor framöver. Det blir en del studiebesök samt en lite större inlämningsuppgift och en hemtenta om demens.


Nu ska jag gå och lägga mig en stund för jag sov inte en blund i natt tror jag. Jag sprang på toa 2-3 ggr och sprang efter katterna, ja jag kunde inte få någon ro. Nu kan jag knappt hålla ögonen öppna så lite vila skulle inte vara helt fel, jag vill ju vara pigg när hockeyn börjar ikväll (Karjala Cup). Dessutom blir det en tidig morgon imorgon också då jag, Åsa och hennes far ska hämta spån till hästarna.



Jag skrattade så att jag höll på att trilla ur sadeln...

Idag ska jag ägna mig åt lite stallsysslor. Det blir det gamla vanliga som innefattar mockning, foder, packa höpåsar, fylla på rent vatten, sopa och göra fint, ge lunch samt insläpp. Jag ska hinna med en liten ridtur också hade jag tänkt. Igår när jag red blev det lite ofrivillig galopp när en stor lastbil kom. Tolli ville inte gå förbi eller skritta fint utan tyckte att det genast blev läskigt och det var bäst att fly från faran. För min del var det bara att hänga på och svänga in på närmaste stig.

På vägen tillbaka ser jag att samma lastbil kommer igen bakom oss och dum som jag är tänker jag att om jag börjar galoppera hinner vi in på stigen där framme innan Tolli hinner få syn på lastbilen. Tolli trodde direkt att nu är det något farligt på G så vi springer lite fortare och själv kunde jag inte hålla mig för skratt fastän jag inte tyckte att det hela var kul. Jag skrattade så att jag trodde att jag skulle ramla av. Det slutade med att det blev galopp lite längre än vad jag tänkt men resten av ridturen gick i alla fall bra och hur jag ska vänja honom med lastbilar vet jag ej. Det lär med andra ord bli några ofrvilliga galoppturer till även i fortsättningen. Jag ska bara tillägga att jag inte har ramlat av än. Men vad är det man brukar säga: Man ska ramla av 100 gånger innan man är en riktig ryttare...jag har med andra ord "några" gånger kvar...



Ibland kan man bara inte låta bli...

...och då slutar det på detta vis när sötsuget blir alltför stort...



Söndag

Vet inte om jag har något att skriva egentligen men något ska man väl komma på, haha. Sanny har blivit bättre nu och kan återigen kissa. Skönt det så att man slipper oroa sig. Han verkar lite piggare och vill komma och kela med mig. Jag har inga planer idag mer än att jag tvättar och även hockey står på schemat senare idag.


RSS 2.0