Hembakat bröd

Gjorde eget bröd idag, här får ni receptet.

RÅGKROSSBULLAR

3 dl kallt vatten
1 dl Kungsörnen rågkross
25 gram smör eller margarin
2 dl kallt vatten
1 msk sirap
1 tsk salt
50 gram jäst
ca 12 dl Kungsörnen Mörkt Lantbrödsmjöl

När jag bakade detta bröd andra gången hade jag i rivna morötter och krossade linfrön. Brödet blen inte lika kompakt och mycket saftigare.

Koka upp vatten (3 dl) och rågkross. Ta av från plattan och lägg på ett lock. Låt svälla i 5 minuter. Häll över det i en degskål.

Tillsätt matfett, vatten (2 dl), sirap och salt. låt degvätskan svalna till 37 grader, fingervarmt.

Smula ner jästen. Tillsätt mjölet men spar lite till utbakningen. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig. Låt den jäsa under bakduk i cirka 30 minuter.

Knåda degen lätt. Dela den i 16 delar och rulla dem till runda bollar.

låt dem jäsa under bakduk i cirka 30-40 minuter.

Grädda mitt i ugnen i cirka 10-12 minuter.

Låt svalna på galler under bakduk.




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0